Funkismamman

Vad innebär det att vabba?

De flesta vet vad ’vabba’ betyder. När ens barn är sjukt så ’vabbar’ man, Det innebär att man är hemma från jobbet tillsammans med sitt sjuka barn. Då får man så klart ingen lön eftersom man inte kan jobba. Istället ansöker man om så kallad ’Tillfällig föräldrapenning’ från Försäkringskassan. Försäkringskassan tar emot ens ansökan, behandlar ärendet och efter några veckor så betalas det ut en summa pengar istället för den lön som man skulle ha fått om man hade varit på sin arbetsplats och jobbat. Den tillfälliga föräldrapenningen är så klart inte samma summa som den lön man hade fått om man hade jobbat. Det kan lite liknas med om man själv är sjukskriven och får sjukpenning från Försäkringskassan.

Barn kan precis som vuxna drabbas av såväl fysiska som psykiska åkommor. Barnet kan få feber eller magsjuka. Det går ofta över på några dagar. Man vabbar och sedan är man åter på sitt jobb, Och barnet går tillbaka till förskola eller skola.

Vuxna och barn kan även drabbas av långvarig sjukdom. I vårt fall har det rört sig om försämrat mående relaterat till att det är kämpigt att gå i skolan. Jag har då vabbat eftersom mitt barn har varit sjukt och jag då inte kunnat jobba. Försäkringskassan är en myndighet. Med myndigheter följer byråkrati och jag har förstått att man på Försäkringskassan gärna vill få människor att passa in i ett system som man har skapat. Men om man inte passar in i systemet, alltså inte passar in i mallen för vad som är vanligast förekommande… vad händer då? Om man inte kan kryssa i rutan för ”halsfluss” eller ”feber” när man ansöker om tillfällig föräldrapenning? Om man skriver ”psykisk ohälsa” i fritext istället. Och om den tillfälliga föräldrapenningen inte är så tillfällig längre utan blir långvarig, Flera månader. Vad händer då? Då blir det förvirring och oreda på Försäkringskassan. Man försöker på alla sätt att få föräldern och barnet att foga in sig i systemet genom att skicka många, långa och krångliga brev till föräldern. När inte det hjälper så kontaktar man skolan som får uppmaning om att kryssa i rätt ruta angående närvaro och frånvaro. I vårt fall har det till och med förekommit att man skickat uppmaning till nuvarande skola om att fylla i hur närvaro/frånvaro var för ett och ett halvt år sedan när barnet gick på en annan skola. Man kontaktar även förälderns arbetsgivare och ber att man där kryssar i rätt ruta angående närvaro och frånvaro. När inte detta hjälper utan ansökningarna för tillfällig föräldrapenning fortsätter att drälla in så ber man desperat ansvarig läkare att skriva mer och mer omfattande läkarutlåtanden om barnets hälsotillstånd. Upprepade kompletteringar om hälsotillståndet krävs för att handläggaren ska kunna fatta beslut.

I vårt fall så kom det efter ett antal månader en dag ytterligare ett brev från Försäkringskassan och nu hade en handläggare bestämt sig för att nu fick det väl ändå vara slut på ansökningar om tillfällig föräldrapenning från den här envisa mamman. ’Det här är inte tillfälligt längre!’ tycker han. ’Nu får du inga mer pengar härifrån.’ Och så stängde man dörren till myndigheten Försäkringskassan utan en tanke på att man i och med detta raserar en familjs ekonomi totalt.

Något man snabbt lär sig när man är så kallad NPF-förälder är att man behöver kämpa. Det kan tyckas märkligt att man ska behöva göra det i Sverige 2019. Vi har ju ett välutvecklat socialsystem och mycket bekostas med skatter i vårt land. Men så enkelt är det alltså inte. När ens barn inte mår bra, alltså är sjukt,  så måste man ju vara hemma med barnet. Det är ganska självklart. Eller hur? Och om det inte är tillfällig föräldrapenning man ska söka för sitt inkomstbortfall bör det väl finnas något annat man kan söka? Det känns helt klart som att detta är ett område som behöver lyftas politiskt, för som det ser ut idag så fungerar det väldigt dåligt.

Jag har dragit mitt strå till stacken genom att lyfta problemet med vår lokala tidning ’Uppsala Nya Tidning’ och blivit intervjuad i ämnet. Det resulterade i en artikel som publicerades i dagens tidning. Här nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet. Sista ordet är inte sagt. Jag har i dagarna skickat in en skriftlig beskrivning av vår situation samt en rad intyg från såväl vård som skola till Försäkringskassan och i och med det bett dem att ompröva sitt beslut. Om detta inte hjälper är jag tvungen att gå vidare genom att överklaga. Ni kan ju bara tänka er så mycket tid och pengar som alla inblandade har lagt ner på detta.

Ni som känner igen er och kanske har liknande erfarenheter som vi är mer än välkomna att höra av sig. Det går bra att maila via bloggen här eller kommentera. Det går även bra att kontakta mig via Instagram där jag heter ’funkismamman2’. Tillsammans är vi starka tänker jag. ?Och ni som inte känner igen er får naturligtvis höra av er också. ??

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara

    Hej. Fy så jobbigt det måste vara för er. Vi har en liknande situation med en 7 åring med adhd. Så min fråga är om du skriver i vabb då barnet mår då dåligt att hon inte kan gå till skolan o då måste ju du va hemma? Eller om hon skulle klara viss tid i skolan men du missar tid på jobbet ändå.. ok konstig fråga men för våran del så handlar det om att pappan behöver vara med 7 åringen på skolan o då ha jag frågat försäkringskassan om han kan vabba. Han missar ju jobb pga pojkens psykiska ohälsa. Men vi försöker o vill ju att han ska klara skolan. Men fick ett nej då.. men kanske ska skriva psykis ohälsa i fritexten och låta de granska det.. rör sig om tre dagar varrannan vecka. Förlåt om det blev rörigt men man bli ju inte klok på detta orätvisa systemet

    1. Maria

      Hej jag är 44 år och har levt med ångest sen tonåren. Hela mitt liv är förstört då jag inte kunnat plugga eller klara arbete pga ångest. Har nu testat att minska ner kolhydrater och slutat äta sötsaker. Ångesten är som bortblåst. Vet inte om detta hjälper din dotter men det kan vara värt ett försök. Kanske mår hon lite bättre. Jag lider med henne. Lycka till. MVh maria

      1. funkismamman

        Hej Maria! Stort tack för fina tips! Vi provar sedan i höstas att ta bort socker. Har funkat ganska bra. Kram och ta hand om dig!

stats